top of page

"Ha te nem hiszel magadban, más sem fog hinni benned."

A megfelelő önbizalom szint nélkülözhetetlen a jó teljesítmény eléréséhez, hiszen ha minden kritikus helyzetben megremeg egy sportoló, akkor jelentősen több hibát fog elkövetni nyomás alatt.


A siker egyik elengedhetetlen feltétele a megfelelő önbizalomszint. Fontos, hogy egy sportoló higyjen magában, a saját képességeiben és ne féljen a kihívásoktól, illetve a versenyhelyzetekkel járó nyomástól. Az optimális önbizalomszint segít fenntartani a motivációt, a kitartást és a pozitivitást, amiknek köszönhetően egy sportoló jobban tud teljesíteni.


Ha egy sportoló nem hisz magában, akkor képtelen lesz legyőzni a folyamatosan elé gördülő akadályokat, ezáltal pedig nem tudja magából kihozni a benne rejlő teljes potenciált. Az önbizalomhiányos sportoló könnyen elveszítheti a lelkesedését és a szenvedélyét sportja iránt.


Nagyon fontos, hogy minden sportoló foglalkozzon az önbizalmával, mint képességgel, hiszen az önbizalom fejleszthető. Ha valaki sikeres sportolóvá válik, akkor a teljesítményt és az eredményeket jól megszokott dologként képes látni, így kevésbé fogja növelni az önbizalmát, mint ahogy egy negatív széria rombolni tudja. A Mentális eszköztár című rovat 6. részében bemutattam egy írásos módszert, amely segíthet az önbizalom építésében és fenntartásában.


Az önbizalom természetesen nem azt jelenti, hogy valaki tökéletes, vagy beképzeltt és arrogáns. Senki sem lehet tökéletes, fontos egy sportoló számára, hogy megengedje magának, hogy hibázzon, a lényeg, hogy ezekből mindig vonja le a megfelelő tanulságokat és következtetéseket és hibái által váljon komplexebb és sikeresebb sportolóvá.


Minden sportoló "ügyfelemmel" dolgozunk azon, hogy kiépítsük és ápoljuk az önbizalmát. Az önbizalom nem a véletlennek köszönhetően alakul ki, hanem a tudatos munka révén.


Ha a 23-szoros olimpiai bajnok amerikai úszó, Michael Phelps is fejleszti az önbizalmát, akkor úgy gondolom, hogy mindenki számára fontos referenciapont lehet az ő személye és ezáltal is jól látható, hogy mennyire fontos ápolni mindenki számára az önbizalmát.


“Nehéz időszakon mentem éppen keresztül, amikor egy nő ezt javasolta: “ha egy ajtón mész át, mondj valami pozitív, önbizalmat erősítő állítást magadról.” Gondoljatok bele, hány ajtón megyünk keresztül egy nap. Fürdőszoba, hálószoba, az irodában, stb., ki-be egész nap. Minden egyes alkalommal, amikor áthaladsz, valami pozitívat mondasz, vagy olyasmit, amiben hiszel. Őrület. Végül akár 400-500 állítás is elhangzik egy nap. Elképesztő, mennyire gyorsan meglátod magadban ezeket a pozitív dolgokat. Rám igazán erősen hatott.”


A fizikai felkészültség mellett a sport egy mentális kihívás is egyben. Ha megfelelően bánsz az elméddel, akkor jobb sportolóvá válhatsz.






























bottom of page