top of page

Gondolatstop

Agyunk átlagosan több tízezer gondolatot kreál naponta. A folyamatos zaj könnyedén elvonhatja a figyelmünket az itt és most pillanatoktól, valamint a megfelelő koncentrációszint kialakítását is gátolja.


A jelenkori felgyorsult világ és a folyamatos ingerek által még nehezebb egy dologra koncentrálni 100%-osan. Pedig ez különösen fontos egy sportoló számára, hiszen csak akkor tudja magából kihozni a legtöbbet edzés és versenyhelyzet során, ha a koncentrációja teljes mértékben az adott cselekvésre irányul.


A gondolatok folyamatos cikázását nagyon nehéz csillapítani. Az ellazulási technikák segítségével hosszútávú, türelmes és kitartó gyakorlással rendkívül jó eredményeket lehet elérni. 


Most szeretnék bemutatni egy gyakorlatot, amely dedikáltan azt a célt szolgálja, hogy a zavaró és céljainktól eltántorító gondolatokat tudjuk kikapcsolni, a gondolatstop technikát.

A gyakorlattal az Alexandra Albert és Dr. Susanne Droste által írt Mentáltréning sportolóknak című könyvben találkoztam.


A módszer egy vizualizáción alapuló technika.


Képzeljük el, hogy egy sapka van rajtunk, amin található 50 antenna. Az összes antennán sugárzik az információ és ezt szakítsuk meg olyan módon, hogy magunkban azt mondjuk, hogy "ÁLLJ". A felszólító jelzést kövesse egy testi jelzés is. Ez a típusú jelzés lehet taps, szem becsukása, testtartás változtatás, vagy akár ujjak egymáshoz illesztése is. Az 50 antenna közül húzzunk ki 49-et, kizárólag az "itt és most" antennát hagyjuk a helyén. Lélegezzünk be közben friss és pozitív energiát, majd fújjuk ki a rossz és elhasznált energiát. Figyelmünket összepontosítsuk az előttünk álló feladatra, mosolyogjunk egyet és tudatosan végezzük el az adott cselekvést.


A módszer rendszeres gyakorlásával érhető el, hogy automatikus módon lefutassuk magunkban a programot a feszült helyzetek során, mikor gondolataink zavaró módon hatnának a teljesítményünkre.


A fizikai felkészültség mellett a sport egy mentális kihívás is egyben. Ha megfelelően bánsz az elméddel, akkor jobb sportolóvá válhatsz.





























bottom of page