top of page

Autogén tréning

A mentális eszköztár rovat 3. részében bemutattam egy body-mind ellazulási technikát, a progresszív izomrelaxációt. Az előbbi technika mellett az autogén tréning egy másik közismert gyakorlat, ahol szintén a testünk segítségével lehetünk képesek ellazítani az elménket és önmagunkat.


Az autogén tréning egy relaxációs módszer, amely jótékony hatást fejt ki testileg és lelkileg egyaránt.


A technika rendkívül hasznos egy sportoló számára, hiszen segít a stressz csökkentésében, a teljesítmény és a koncentráció növelésében, valamint az alvásra és a pihenésre is pozitívan hat. A módszer rendszeres használata segít kiegyensúlyozottabbá válni.


A gyakorlat körülbelül 10 percet vesz igénybe. A technika helyes végrehajtása során 6 különböző gyakorlatot kell elvégezni. Az első fázisban nehézségérzetet kell gyakorolni, majd a második lépés a melegérzés gyakorlata, a harmadik fázis során a szívünkre kell figyelni és arra, hogy nyugodtan verjen, a negyedik lépés esetén a légzésre kell a figyelmet összepontosítani, az ötödik gyakorlat során a hasunkra figyelünk, az utolsó lépés esetén pedig a homlokra kell figyelni és annak hatását elérni, hogy hűvössé válik.


A tréning elsajátítását érdemes egy képzett tréner mellett végezni, aki végig vezet a gyakorlatokon és ellenőrzi a helyes végrehajtást.


A fizikai felkészültség mellett a sport egy mentális kihívás is egyben. Ha megfelelően bánsz az elméddel, akkor jobb sportolóvá válhatsz.
































bottom of page